High throughput NIPT laboratory and consumer genomic testing

10th February

Life Genomics raises capital for high throughput NIPT laboratory and consumer genomic testing

logo_color

Life Genomics får kapitaltillskott från Bure Equity för att kunna erbjuda alla gravida säkrare fostertest

Gentestföretaget Life Genomics tar in nytt riskkapital från investeringsbolaget Bure Equity via dotterbolaget Bure Growth för att utveckla sin laboratoriekapacitet inom främst fostertestning. Sedan tidigare är statliga Almi Invest delägare. Företagets s.k. NIPT-test avslöjar med ett enkelt blodprov på mamman eventuella kromosomskador hos fostret redan från tionde veckan. Idag kan NIPT bara erbjudas av privata mödravårdscentraler och för vissa riskgrupper på Karolinska Sjukhuset i Stockholm och måste normalt bekostas av de blivande föräldrarna. – Vi kommer nu i samarbete med en ledande global leverantör av NIPT-teknologi att sätta upp Europas första ackrediterade storskaliga NIPT- laboratorium. På så vis kommer kostnaderna för testet att kunna reduceras så att samhället får råd att erbjuda det till alla gravida. Den stora vinsten är att vi dramatiskt kan reducera antalet blivande mödrar, som behöver genomgå fostervattenprov med risk för missfall. Dessutom leder det till omfattande besparingar för sjukvården och samhället, säger Mikael Kubista, VD för Life Genomics.

Life Genomics ökar sin laboratoriekapacitet

NIPT-testet är enklare, säkrare och mer tillförlitligt än dagens testmetoder och introducerades i Sverige av Life Genomics 2014. Förra året rekommenderades testet av Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering (SBU). De s.k. KUB-tester (kombinerat ultraljud och blodprov), som erbjuds kvinnor sedan 2006 har en hög andel falskt positiva resultat som kompletteras med fostervattenprov, som i sin tur kan leda till missfall i ungefär ett fall av hundra. – Resultatet från en internationell klinisk NIPT-studie, med deltagande från Sahlgrenska universitetssjukhuset, på över 145 000 gravida kvinnor visade att NIPT ger en betydligt högre träffsäkerhet med mycket färre falskt positiva resultat och därmed mycket färre fostervattenprov än KUB. Vår strävan är att uppnå en jämlik vård över ålder och region, säger Mikael Kubista.

Gentest som hjälper att planera kost och motion

Life Genomics affärsidé är att utveckla och erbjuda genetiska tester som inte erbjuds den vanlige konsumenten av den offentliga vården. Det kan handla om genetisk information som är av betydelse för var och ens välmående men som inte är av akut art. Ett exempel är företagets nutrigenetiska analys, Life Nutritest, som slår fast hur effektivt man tar upp olika näringsämnen och vitaminer, påverkas av koffein, laktos och alkohol, vilken typ av muskulatur och metabolism man har och andra faktorer som hjälper till att planera kost och träning. Testet säljs genom Life hälsobutiker. Life Genomics har fler genetiska tester, som kommer att lanseras framöver.

Kraftigt ökad efterfrågan globalt

Life Genomics är avknoppning från TATAA Biocenter, som sedan 2001 erbjuder genetisk analysservice till ledande läkemedelsföretag och akademiska forskare i ett av Europas bäst utrustade laboratorier. Statliga investmentbolaget Almi Invest och investeringsbolaget Bure Growth är delägare.

– Life Genomics gör samhällsnytta genom att företagets lösningar kan spara pengar för den offentliga sektorn. Sedan vi investerade för ett år sedan har Life Genomics bevisat att konceptet håller och trimmat in verksamheten. Nu välkomnar vi Bure Growth som investerare och tillsammans skall vi med det ytterst kompetenta teamet på Life Genomics skala upp verksamheten rejält då vi ser att intresset för gentester växer allt starkare, säger Joakim Winggren, Fund Manager hos Almi Invest.

– Kostnaden för genetiska analyser har minskat dramatiskt, vilket leder till kraftigt ökad efterfrågan globalt. Vi vill bidra till att erbjuda konsumentmarknaden detta som komplement till den offentliga sektorns erbjudanden, säger Fredrik Mattsson, Investment Director hos Bure Growth.

Om Life Genomics

Life Genomics DNA-analyser grundas på 25 års forskning vid Chalmers Tekniska Högskola och hos TATAA Biocenter och flera andra tester finns redan på marknaden, bland annat TATAA Biocenters analys av cirkulerande tumörceller och kvalitetstestet ValidPrime.  År 2013 utsågs TATAA Biocenter till Europas främsta laboratorium för genetiska analyser av analysföretaget Frost & Sullivan. Företaget Life Genomics grundades 2014 som avknoppning från TATAA Biocenter med stöd av bl.a. ALMI invest, för att utveckla erbjudanden av genetiska tester till konsumentmarknaden.

Om Bure Equity

Bure bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och noterades på Nasdaq Stockholm 1993. Genom att aktivt utveckla en diversifierad portfölj av professionellt förvaltade bolag och verksamheter är Bures mål att skapa värde och avkastning till sina aktieägare. Grundstenarna i Bures affärsmodell är djupt engagemang och hög närvaro i portföljbolagen. På så sätt byggs kompetens inom de branscher där portföljbolagen är verksamma. I portfölj finns idag flera verksamheter där Bure varit involverade under lång tid och bidragit till en framgångsrik utveckling.

För ytterligare information:

Mikael Kubista, VD Life Genomics AB, tel 073 392 81 68, mikael.kubista@lifegenomics.se

Fredrik Mattsson, Investment Director, Bure Equity AB, tel 08-614 00 20/24, fredrik.mattson@bure.se

Information om NIPT finns på: www.fostertest.se

Information om Life Nutritest finns på: www.nutritest.se